Η ομάδα »ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ» «ξαναχτυπά» και ετοιμάζει επίσκεψη στη βιοτεχνία μεταξωτών-υφαντών »Γκόνου». Το θέμα αυτής της «βόλτας» αντλείται από την παράδοση που έχουμε στην πόλη μας σε παραγωγή μεταξωτών μαντιλιών.

»Δωσ” μου πανί μεταξωτό, δωσ” μου ψιλό μετάξι

για να κεντήσω πάνω του, με υπομονή και τάξη

ελιές, αμπέλια και συκιές, μουρόδεντρα και βάτα

και το δικό σου όνομα, στη μέση, ΚΑΛΑΜΑΤΑ…»,

μας θυμίζει η ομάδα και συνεχίζει: «Το μετάξι είναι συνδεδεμένο με τη βιομηχανική ιστορία της Καλαμάτας και αποτελούσε το βασικό εξαγωγικό προϊόν σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα καθώς και στις αρχές του 20ου.

 Η συμβολή της Μονής Καλογραιών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην ανάπτυξη της μεταξουργίας της Καλαμάτας ήταν σημαντική, καθώς έχουμε τη μετάβαση από τη φάση της οικοτεχνίας στην εκβιομηχάνιση.

 Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κινηματοθέατρο »Ηλέκτρα» υπήρξε το πρώτο επεξεργαστήριο μεταξιού (1837), ιδιοκτησίας του Γάλλου Φουρναίρ.

 Το ευνοϊκό δασμολόγιο κι η χαμηλή φορολόγηση μεταξιού της πολιτικής του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου προώθησαν την τοπική μεταξουργία.

 Στα μέσα της δεκαετίας του 1870 η Καλαμάτα αποτελούσε το πρώτο μεταξοπαραγωγικό κέντρο του κράτους. Είχε πέντε μεταξουργεία στα συνολικά δώδεκα της χώρας, ενώ η  βασική ζήτηση ήταν από τη Γαλλία. Πεντακόσιοι εργάτες απασχολούνταν στην τοπική βιομηχανία.

 Η μεταξοβιομηχανία Γκόνου ξεκίνησε το 1895. Ιδρύτρια ήταν η Αγγελική Γκόνου. Η συστηματική οργάνωση ξεκίνησε το 1920.Την ανάπτυξη γνώρισε από το 1950 με τους ηλεκτρονικούς αργαλειούς».

Η ομάδα »ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ», στην προσπάθειά της να κάνει γνωστά κάποια κομμάτια του παζλ της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, μας περιμένει το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 11π.μ. στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Βασ.Αμαλίας. Εκεί, θα μας περιμένει ο κ. Γιάννης Γκόνος (εγγονός της Αγγελικής Γκόνου), θα μας οδηγήσει στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκονται οι αργαλειοί και θ” αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι με τα μυστικά για το μετάξι. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, η επίσκεψη θα γίνεται τμηματικά ανά ομάδες 15 ατόμων.